Information av skolkuratorn

Information av skolkuratorn

PRATA OM CORONAVIRUSET

Hej bästa vårdnadshavare!

Det råder speciella omständigheter för tillfället. Både vuxna och barn kan reagera med oro och rädsla. Följ med lite extra hur barnen reagerar.

- Det viktigaste för dig som vuxen är ATT prata om coronaviruset och situationen med barnen. Om vuxna inte pratar om det som barnen upplever skrämmande, så tänker barnen att det på riktigt är väldigt farligt.

- Det förekommer missförstånd och ”felinformation”. Barnet får info av vänner eller läser felaktiga påståenden på nätet. Det är viktigt att det finns möjlighet att diskutera detta. Du kan inleda diskussionen med att fråga om de läst eller hört någon ny information om coronaviruset. Diskutera och kolla upp fakta från pålitliga källor, t.ex. thl.fi

- Att kunna påverka läget ger en känsla av trygghet: Vi tvättar våra händer och ändrar vanorna kring hur vi träffas och umgås.

- Dagsläget innebär en del begränsningar och ändringar i vardagen. Kom ihåg att lyfta fram det som är som vanligt, t.ex. cykla, skruva i garaget, handarbeta, pyssla, teckna och vistas i naturen.

- Prata med andra vuxna om du själv är orolig över situationen. På detta sätt för du inte över egen oro på barnen.

- Föregå med eget gott exempel vad gäller både handtvätt och vardagsrutiner (t.ex. morgonkaffe och promenader). Detta förmedlar också trygghet.

 

Länk till artikel med Mirjam Kalland på svenska.yle.fi:
https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/13/bade-datorer-och-papper-behovs-nar-skolorna-borjar-undervisa-pa-distans-mirjam

Österbottnisk kristelefonlinje vid rädsla och oro, samtalsstöd med möjlighet att vara anonym.
Vardagar kl. 15-18, telefon  041 3173 475 (upprätthålls av Österbottens kriscenter Valo)

Jag jobbar som vanligt och kan nås per telefon, e-post eller Wilma. Tveka inte att ta kontakt om du som förälder känner oro eller om ditt barn behöver samtalsstöd. Vid överenskommelse kan jag träffa ditt barn i skolan.


Mvh. kurator Åsa Björnvik

Tel. 044. 7217416

[email protected]